MarYa GhiTa

- PsihoBalance
- Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu
vineri, 4 decembrie 2020
miercuri, 25 noiembrie 2020
marți, 20 octombrie 2020
Negativismul este contagios: înconjoară-te de oameni buni
Atitudinea psihică este contagioasă, mai ales în cadrul unei comunicări de lungă durată. Totul vine de la faptul că în creierul nostru există așa numiții neuroni reflectori, responsabili de empatie, care ne permit să ne punem în locul altei persoane. Deși această capacitate este benefică, ea are și partea negativă: noi reflectăm nu doar binele, dar și răul.
Negativismul naște negativism Chiar dacă noi nu recunoaștem asta, cercetarea efectuată de Universitatea din Indiana a descoperit că părerile altora ne influențează, inclusiv comportamentul. În plus, părerile negative au un impact mai mare decât cele pozitive.
În cadrul experimentului, participanții au apreciat diverse produse. Ulterior, aceștia și-au împărtășit reciproc opiniile ( atât pozitive, cât și negative). Cercetătorii au stabilit că recenziile negative le influențau pe celelalte: dacă părerea era rea din start, ea devenea și mai rea pe parcurs, iar dacă era bună, se transforma în una rea.
Tristețea se răspândește ca un virus. Psihologii de la Universitatea Harvard au analizat legătura dintre starea emoțională și relațiile dintre oameni. Ei au acordat atenție nu la exploziile de emoții pe care le avem în timp ce ne împărtășim sentimentele cu alții, ci la influența stării noastre afectiv-emoționale asupra psihicului celor dragi.
Ei au stabilit că răspândirea emoțiilor are loc asemenea unei infecții virale, iar tristețea se transmite mai ușor ca bucuria. Altfel spus, un prieten vesel ne îmbunătățește starea de bucurie cu 11%, în timp ce tristețea ne-o dublează. Psihologii au asociat emoțiile negative cu gripa: cu cât mai mulți prieteni infectați avem, cu atât e mai mare probabilitatea să ne îmbolnăvim.
Dispoziția proastă e la fel molipsitoare Noi observăm imediat dipoziția proastă și agresivitatea, iar creierul reacționează la ele în mod său. Comunicarea cu o astfel de persoană începem s-o percepem ca o brutalitate și în rezultat căpătăm și noi o dispoziție proastă. Au demonstrat asta psihologii de la Universitatea din Florida. Participanții au fost puși să comunice cu anumiți parteneri aleși la întâmplare. S-a stabilit că cei care au fost întâmpinați cu brutalitate, s-au comportat așa cu următorul partener. În plus, o astfel de dispoziție se poate menține și pentru o săptămână.
Înconjoară-te de oameni pozitivi Vrei nu vrei, dispoziția celorlalți te influențează. De aceea, este foarte important să te ferești de oamenii negativi. Dacă vrei să fii tu o persoană pozitivă, agreabilă și bună cu ceilalți, contactează cât mai des cu astfel de persoane.
Sursa-https://lifter.com.ua
luni, 19 octombrie 2020
miercuri, 7 octombrie 2020
miercuri, 9 septembrie 2020
Psihoterapeutul Mihail Litvak si unul dintre cei mai recunoscuti psihologi la nivel mondial dezvaluie 20 de lectii care ne vor face viata mai usoara. El a fost primul care a dezvoltat un sistem de solutionare a conflictelor si primul care l-a aplicat in practica. Important este sa inveti sa te intelegi pe tine si sa ii intelegi pe altii.
Aceste 20 de sfaturi te vor ajuta la solutionarea multor situatii din viata:
1. Daca o persoana nu are nimic bun de spus despre sine, dar vrea sa vorbeasca, incepe sa-i vorbeasca de rau pe altii.
2. Mai bine roade piatra invataturii, decat gatul apropiatului, daca tot vrei sa rozi ceva.
3. Depresia este un dar oferit omului pentru a se gandi la propria persoana.
4. Nimeni nu paraseste pe nimeni, pur si simplu unul merge mai departe. Cel care ramane in spate, crede ca este parasit.
5. Daca ai o parere buna despre tine, de ce mai ai nevoie ca si altcineva sa gandeasca bine de tine.
6. Fa ceea ce-ti doresti fara a cere permisiunea, pentru ca nu stii daca ti se va da acordul.
7. Capacitatea de a iubi si indura singuratatea este un indicator al maturitatii spirituale. Cele mai bune lucruri le facem in singuratate.
8. Persoana imatura de multe ori stie, dar nu este capabila. Cea matura nu doar stie, ci si poate. Prin urmare, cea imatura critica, iar cea matura face.
9. Nu cunosc calea spre succes. Dar stiu calea spre esec – dorinta de a fi pe placul tuturor.
10. Nu exista logica masculina sau feminina, exista capacitatea sau incapacitatea de a gandi corect.
11. Vrei sa iti cunosti cel mai mare dusman al tau? Priveste in oglinda. Fa-i fata lui – restul se vor imprastia.
12. Atinge succesul – vor trece supararile.
13. Sa vorbesti cu prietenii este placut, iar cu dusmanii este util.
14. Exista doar un singur motiv bun pentru a distruge relatii si a demisiona de la locul de munca – imposibilitatea cresterii personale in circumstantele existente.
15. Impartaseste bucuria si cu prietenii, si cu dusmanii. Prietenul se va bucura, iar dusmanul se va supara.
16. Nu alerga dupa fericire, dar gaseste locul unde se afla. Iar fericirea te va gasi pe tine. Pot sa-ti spun locul unde se afla fericirea ta – in tine. Iar drumul spre ea – dezvoltarea maxima a tuturor abilitatilor tale.
17. Fericirea – un produs al activitatii organizate in mod corespunzator.
18. Daca vrei sa-i demonstrezi cuiva ceva – inseamna ca traiesti de dragul acelei persoane. Daca traiesti pentru tine, atunci nu esti nevoit sa ii dovedesti nimic nimanui.
19. Visele – vocea posibilitatilor noastre. Eu nu visez sa cant la opera. Nu am nici voce, nici auz muzical. Dar daca as fi visat, prin urmare, ar fi un rezultat al abilitatilor mele si as incerca din rasputeri sa ajung la opera. Doar ar trebui sa gandesc modul prin care as realiza acest vis. Important este sa nu te grabesti, pentru ca atunci se intampla destul de repede. Este bine cand o persoana spune urmatoarele despre ea: „Doar pe asta ma concentrez, incercand sa-mi vad visele implinite.”
20. Mai bine comunici cu o carte buna, decat cu un om pustiu.
Sursa: devorbacutine.eu
vineri, 28 august 2020
marți, 25 august 2020
luni, 24 august 2020
vineri, 21 august 2020
marți, 11 august 2020
joi, 6 august 2020
Te rog, nu-mi vorbi de
"conștiința pură" sau despre "a trăi în Absolut".
Vreau să te văd cum
îți tratezi partenerul, copiii, părinții, trupul prețios.
Nu-mi ține prelegeri
despre "iluzia separării" sau despre cum ai atins
extazul în doar șapte
zile.
Vreau să simt căldură
autentică radiind din inima ta.
Vreau să aud cât de
bine știi sa asculți, cum primești informațiile care
nu se potrivesc cu
filosofia ta personală
vreau sa văd cum te
descurci cu cei care nu sunt de acord cu tine.
Nu-mi spune mie cât
ești de trezit și de eliberat de ego.
Vreau sa te cunosc
dincolo de cuvinte.
Vreau să văd cum te
comporți când te copleșesc toate problemele.
dacă poți permite
durerii să existe, fără sa pretinzi că ești invulnerabil,
dacă poți să-ți simţi
furia și totuși să n-ajungi la violență
dacă poți garanta
culoar liber tristeții dar fără să ajungi să-i fii sclav
dacă-ti poți simți
rușinea fără să-i rușinezi pe ceilalți
dacă poți s-o dai în
bară și să recunoști cinstit asta...
Dacă poți să spui
"îmi pare rău" și chiar să-ți pară și
dacă poți să fii cu
adevărat uman, în toată divinitatea-ți glorioasă
Nu-mi vorbi de cât de
spiritual ești, prietene
chiar nu mă
interesează.
Vreau doar să
te-ntâlnesc pe TINE
să-ți simt inima bună
să cunosc omul frumos
ce caută lumina.
Înainte de "cel
spiritual"...
Înainte de toate
cuvintele deștepte...
Jeff Foster
vineri, 31 iulie 2020
Compasiune ta nu e decât mânia ta – cultivată, sofisticată, educată, civilizată, dar nimic altceva decât mânie. Sensibilitatea ta nu e sensibilitate adevărată, ci numai un exercițiu mintal, o anumită atitudine exersată. Ține minte: toți oamenii sunt crescuți cu ideea că virtutea poate fi exersată, că bunătatea poate fi exersată, că poți învață să fii fericit, că poți reuși să fii fericit, că stă inputerea ta să îți formezi un anumit caracter care să-ți aducă fericire. E greșit, e cât se poate de greșit.
Este acolo – înăuntru, în „afara” din ea e făcut Universul.
miercuri, 29 iulie 2020
Exercițiul tău pentru prezență și conștientizare:
Ia-ți telefonul si setează 3 alarme pe zi în care să te verifici. Dacă nu vrei să-ți setezi alarma pe telefon și vrei să o faci intuitiv, momente bune ar fi atunci când ești blocat în trafic sau când trebuie să stai la coada la magazinul alimentar de exemplu.
În acest moment, inspiră profund și încet. Și mă refer la o inspirație profundă până în punctul în care plămânii tăi sunt plini cu aer. Oprește-o un moment. Simte-ți tălpile, picioarele, brațele, pieptul, gâtul, capul – dacă circumstanțele permit, poți să-ți închizi și ochii pentru acest moment. Devin-o din nou conștient de tine în totalitate.
Observă-ți gândurile și emoțiile și devin-o conștient că ești chiar aici, în acest moment. Devin-o conștient că viața ta se întâmplă doar aici, chiar acum, în acest moment prezent – și că proiecția ta mentală asupra viitorului sau a trecutului sunt doar imagini în mintea ta și nu sunt realitatea. Nu există altceva decât momentul prezent… tu ești aici. Tu ești în momentul de acum. Tu ești în siguranță. Poți să te relaxezi.
Astfel amintește-ți că totul va fi bine; așa cum a fost întotdeauna – în viețile noastre, întotdeauna totul a ieșit bine până la urmă, nu-i așa?
marți, 28 iulie 2020
marți, 21 iulie 2020
luni, 20 iulie 2020
miercuri, 15 iulie 2020
luni, 13 iulie 2020
Așeaza-ți atenția în interiorul tău, deconectează-te și nu te lăsa ademenit de tot ceea ce apare în calea ta, in speranța ca vei păstra controlul. Credința oarbă în exterior te poate ucide.
Iubește-te pe tine însuți, este singurul lucru bun de făcut.
Transformă-ți durerea si suferința în acceptare, armonie, frumusețe și iertare.
Impune-ți în acest moment bucuria si recunoștința în interiorul tău, nu există nici un pericol , nici o amenințare dacă te iubești pe tine însuți.
Impune-ți sa fii fericit,voios, liniștit așa cum insiști să fii trist, speriat, vulnerabil și nefericit.
Unui om care este conștient de sine nu i-se pot întămpla accidente.
luni, 15 iunie 2020
Noi ne-am obișnuit să percepem orgoliul ca pe un sentiment de superioritate și de proprie importanță, ca pe un sentiment de dreptate, lipsa de compromis, mândrie specială pentru propriile interese. Dar acestea sunt doar o mică parte dintre toate aspectele manifestării orgoliului.
Invidia, judecarea, zgârcenia, minciuna, poftele trupești, supărarea, trădarea, disprețul față de oameni, crima, închinarea la putere și bani, dorința de răzbunare, umilirea de sine sau a altora – la rădăcina tuturor acestor păcate stă orgoliul.
SERGHEI N.LAZAREV
vineri, 22 mai 2020

-
Ordinele iubirii sunt descrise de Bert Hellinger ca reguli fundamentale pe care le putem observa in toate sistemele familiale. ...
-
5. Gestionati-va reactiile la nou. In aceste vremuri de instabilitate economica si globala, este important ca sa nu amplificati...