MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

luni, 8 iulie 2013

CATEVA CONDITII PSIHOLOGICE ALE FERICIRII


                 "Daca s-ar construi casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare." Jules Renard

Stendhal scria:"Caracterul unui om il reprezinta maniera sa tipica de a porni in cautarea fericirii."Sute de astfel lucrari au fost consacrate dimensiunilor psihologice practice ale fericirii.Iata modul in care putem descompune fericirea intr-o serie de aptitudini psihologice si comportamentale:

1. ACEPTAREA SI STIMA DE SINE. Aceasta se intemeiaza constiinta propriilor calitati, dar si pe acceptarea propriilor limite si defecte. Programul pentru consolidarea unei adevarate stime de sine este, in aparenta, simplu: e nevoie sa traim in armonie cu propria persoana, adica sa acceptam faptul ca nu suntem perfecti, sa cautam sa invatam mai multe, sa nu ne pedepsim pentru greselile pe care le facem, ci sa tragem invatamintele cuvenite, sa ne acordam dreptul de-a avea si esecuri.
2.RELATII POZITIVE CU CEILALTI. Sa acceptam diversitatea tuturor formelor de sprijin social: este inutil sa supraapreciem prietenia "autentica" si sa neglijam celelalte tipuri de legaturi sociale. Toate ne sunt necesare, de la cele mai superficiale: banale discutii cu vecinii sau cu vanzatorii, pana la cele mai profunde: atunci cand punem lumea la cale cu cel mai bun prieten. Toate aceste schimburi aduc in buna masura fericiri, mici si mari.
3. AUTONOMIA. Fericire nu se potriveste deloc cu dependenta. Daca ne lasam fericirea sa depinda de alte persoane, de un statut, de bunuri materiale, ne expunem suferintelor si deceptiilor. Cultivarea autonomiei, ramanand totusi profund sociabil, este deci o atitudine favorabila fericirii.
4. SENTIMENTUL DE CONTROL ASUPRA MEDIULUI. Exista o multime de studii care se ocupa de psihologia controlului, adica sentimentul, care variaza foarte mult de la o persoana la alta, de a fi sau nu stapan pe propria existenta, de la micile detalii cotidiene pana la marile alegeri existentiale.Cu cat sentimentul de control este mai puternic cu atat rezistenta la stres este mai mare, stabilitatea emotionala mai buna, iar starea de bine mai pregnanta.
5. SCOPURI IN VIATA. Chiar si in imaginatie, proiectele noastre trebuie sa fie realiste si orientate spre actiune. Nu favorizam nicidecum succesul daca visam la el cu ochii deschisi, iar acest lucru pare sa diminueze sansele aparitiei lui. E foarte probabil ca lucrurile sa stea la fel si in cazul fericirii: este inutil sa o visam daca nu facem nimic concret pentru a-i facilita aparitia...
6.DEZVOLTAREA PERSONALA.Dincolo de aspiratia catre starea de bine fizica, nutrim mai nou aspiratia de a cunoaste un nivel comparabil de stare de bine psihica.Numim astfel ansamblul demersurilor menite, pe de o parte, sa augmenteze capacitatile psihologice si comportamentale ale unei persoane, iar pe de alta parte, sa-i largeasca orizonturile si capacitatile de intelegere si de acceptare, atat in ceea ce o priveste, cat si cu privire la lume. Trecerea de la o stare de bine statica (confortul) la o stare de bine dinamica (progresul) permite intensificarea sentimentului de fericire.
"Cum sa-ti construiesti fericirea "- Christophe Andre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu