In cadrul unui experiment, cinci maimute au fost inchise intr-o cusca. In mijloc se afla o scara si deasupra au fost atarnate cateva banane.
De fiecare data cand una dintre cele cinci maimute incerca sa urce scara, cercatorii le stropeau cu apa rece pe celelalte patru maimute.
Dupa o vreme, de fiecare data cand una dintre maimute incerca sa urce acea scara era trasa inapoi si batuta de celelate patru maimute.
La scurt timp, niciuna dintre maimute nu a mai indraznit sa urce pe scara.
Cercetatorii au decis apoi sa o inlocuiasca pe una dintre cele cinci maimute cu o alta maimuta. Primul lucru pe care l-a facut noua maimuta a fost sa se urce pe scara. Imediat, celelalte maimute au luat-o la bataie.
Dupa cateva incercari zadarnice si alte cateva conflicte, noul membru a invatat ca nu este voie sa urci pe scara, chiar daca nu cunostea motivul pentru care nu ar trebui sa faca asta.
Cea de-a doua maimuta a fost inlocuita si povestea s-a repetat. Ba chiar mai mult, cea dintai maimuta, cea care a fost inlocuita a participat si ea la bataia pe care a luat-o noul oaspete. Cea de-a treia maimuta a fost inlocuita si povestea s-a repetat. Cea de-a patra a fost inlocuita si povestea s-a repetat. Intr-un final a fost inlocuita si cea de-a cincea maimuta.
La sfarsit a ramas un grup de cinci maimute. Cu toate ca niciuna dintre cele cinci maimute nu au fost supuse dusului cu apa rece, acestea au continuat sa bata pe oricare dintre maimutele care incercau sa se ridice pe acea scara.
Daca am fi avut posibilitatea sa le adresam acestor maimute intrebarea “Care este motivul pentru care va aplicati corectii?”, cu siguranta raspunsul lor ar fi fost: “Nu stim. Asa stau lucrurile pe aici. “Iti suna cunoscut?”.
Aceasta poveste, o fabula din zilele noastre, a fost inspirata in mare parte de experimentele desfasurate de G.R. Stephenson asupra primatelor si de anumite experimente realizate de Wolfgang Kohler in perioada anilor 1920. Cu timpul, aceasta a ajuns povestea pe care o auzim in zilele noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu