MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

vineri, 30 septembrie 2022


  
    

                          Auto-observarea este modalitatea de a acționa în interior

În cele mai groaznice condiții de închisoare și în viața fiecăruia dintre noi putem vedea cum bucuria, entuziasmul, aspirația, optimismul, pozitivitatea ne înmulțesc capacitatea de a transforma obstacolele și condițiile dificile în oportunități (Orașul Soarelui, Tommaso Campanella)                                                                                                                            Știința știe să calculeze energia necesară pentru a ridica o anumită greutate sau pentru a muta o masă. Ne poate spune de câte calorii este nevoie și de ce alimente și în ce cantități trebuie să le consumăm. Dar încă nu știm de unde vine energia și cum să o colectăm și să o gestionăm pentru a îndeplini funcții mai complexe și mai cu adevărat umane și care este secretul interacțiunii lor. Tommaso Campanella a scris „Orașul Soarelui” în cele mai groaznice condiții de închisoare și în viața fiecăruia dintre noi putem vedea cum bucuria, entuziasmul, aspirația, optimismul, pozitivitatea ne înmulțesc capacitatea de a transforma obstacolele și condițiile dificile în oportunități.                                                        

Dar cum putem produce și gestiona energia necesară?                                                           Cert este că, deși putem dubla numărul de mese sau de ore de dormit fără a crește, sau chiar a reduce, capacitatea de creație și reacția mentală și emoțională echilibrată, putem observa și că o emoție, de exemplu, se poate multiplica de multe ori peste fizic. puterea, rezistența și efortul unui bărbat. Cea mai înaltă energie pare să sosească în sprijinul funcțiilor fizice și motorii, dar, dimpotrivă, energia grosieră nu poate oferi propulsie centrilor intelectuali și emoționali decât pentru o perioadă scurtă de timp, otrăvindu-i și inundându-i.

Asta se întâmplă atunci când încerci, așa cum este adesea cazul, să rezolvi cu alimente sau somn situații care trebuie abordate cu energie pe care acele alimente nu o pot produce în mod corespunzător. Rezultatul este obezitatea și inerția în locul creativității, intuiției și voinței.

Pentru a înțelege adevărata amploare a gamei și complexității nutriției umane în legătură cu producția de energie, trebuie să recunoaștem existența unui aliment invizibil, dar de o importanță vitală. O mâncare „subțire” făcută din percepții, senzații și emoții care includ frumusețea, ritmul și poezia printre alimentele cu adevărat umane.

Într-o epocă și societate ca a noastră, în care hrana pentru câini și pisici a atins un nivel atât de înalt de calitate și rafinament în ingrediente și prezentare, trebuie să dai o nouă definiție a ceea ce este cu adevărat hrana pentru om.

Această conștientizare ar putea revoluționa concepția despre hrana umană care nu se mai poate limita pur și simplu la producție, preparare și consum, mai ales odată cu apariția restaurantelor pentru animale (unul a fost deschis recent la Torino).

De fapt restaurantele pentru o umanitate încă semi-animalistă, în zorii conștiinței, au existat dintotdeauna și recenta expansiune a fast-food-ului, catering-ului în masă, nu a făcut decât să modernizeze aspectul, să eficientizeze organizarea și să exagereze trăsăturile.

Și astfel putem înțelege că, pe lângă vanitatea modei, odihna într-o cameră a unui hotel elegant sau cina la un restaurant grozav, bine servite, învăluite în impresii, sentimente și percepții de calitate, adaugă o valoare valoroasă. hrană, invizibilă dar concretă, care completează și integrează somnul și hrana, pentru a ne reface complet. 

Prin urmare, organismul uman este un laborator care rafinează și transformă continuu materialul nutritiv extern, de la mai grosier la mai fin, pentru a obține diferitele calități ale propulsorului pentru a le distribui diferitelor centre care au nevoie de ele pentru a funcționa.

Înțelegerea modului în care funcționează mașina umană, producerea și gestionarea energiilor (putem folosi acum pluralul) de care are nevoie este esențială pentru oricine dorește să-și guverneze propria viață și viața altor oameni.

Pentru a ajunge la aceste cunoștințe este necesară o școală pregătitoare, un lung proces de autoobservare și eforturi atât de intense încât puțini bărbați o pot face. Acești bărbați speciali au existat în fiecare epocă. Le numim lideri sau oameni remarcabili. Grecii i-au numit eroi și semizei, singurii care aveau dreptul la un destin.

În condițiile unei vieți obișnuite, energia valoroasă se irosește continuu inconștient prin o mie de pierderi pe care în fiecare zi un om le provoacă și le produce în ceilalți, cu producerea și exprimarea emoțiilor negative, moduri mediocre de a gândi și de a acționa, atitudini fizice incorecte. (posturi) și recitalul intern aproape continuu al unui cântec de tristețe, prin care menține în interior o stare de ceață aproape permanent făcută din îndoieli, griji, anxietăți și temeri.

Energia este cheltuită în principal pe emoții inutile și neplăcute, pe așteptarea lucrurilor neplăcute, posibile și imposibile, pe dispoziții proaste, pe grabă inutilă, nervozitate, iritabilitate, imaginație negativă, vis cu zi cu zi. Energia se irosește pe încordarea inutilă a mușchilor, pe zdruncinarea perpetuă, pe risipa constantă a forței atenției.

Atât de mult încât, din punctul de vedere al energiei și al managementului ei, cea mai expresivă metaforă a unui om obișnuit este o strecurătoare. El va pierde de fapt energie prin miile de găuri produse de o mie de morți în fiecare zi; ca să nu mai vorbim de anarhia centrilor prin care într-un om dezechilibrat fiecare centru (motor, intelectual și emoțional) tinde să încerce să facă (rău) munca celorlalți centri, furând energie unul altuia. Astfel, omul fizic gândește și simte mecanic și repetitiv, în timp ce în omul emoțional gândirea și acțiunea au între ele o relație spastică, iar omul mental își intelectualizează emoțiile și le secă.

„Din păcate, este ceva în neregulă cu laboratorul. Forțele care controlează distribuția combustibililor între diferitele centre comit adesea greșeli, iar centrele primesc combustibil care este fie prea slab, fie ușor inflamabil. Mai mult, o mare cantitate din toți combustibilii produși este cheltuită destul de inutil; pur și simplu se epuizează; se pierde... Trebuie menționat că organismul obișnuit produce în cursul unei zile toate substanțele necesare pentru ziua următoare. Și se întâmplă foarte des ca toate aceste substanțe să fie cheltuite sau consumate pentru o emoție inutilă și, de regulă, neplăcută. Dispoziții proaste, îngrijorare, așteptarea la ceva neplăcut, îndoială, frică, un sentiment de rănire, iritare, fiecare dintre aceste emoții în atingerea unui anumit grad de intensitate poate, într-o jumătate de oră, sau chiar o jumătate de minut, consuma toate substantele preparate pentru a doua zi; în timp ce un singur fulger de furie, sau vreo altă emoție violentă, poate exploda deodată toate substanțele preparate în laborator și poate lăsa un om destul de gol în interior pentru mult timp sau chiar pentru totdeauna.

Toate procesele psihice sunt materiale. Nu există un singur proces care să nu necesite cheltuirea unei anumite substanțe corespunzătoare acesteia. Dacă această substanță este prezentă, procesul continuă. Când substanța este epuizată, procesul se oprește”. (În căutarea miraculosului pag. 197/198 PD Ouspensky).

Putem determina exact de câtă energie fizică avem nevoie pentru a dezvolta un efort fizic și știm cum să o dobândim și să o reumplem, dar nu știm ce fel de energie avem nevoie pentru a schimba un gând, o emoție sau pentru a ieși dintr-un anumită stare de a fi. Dar mai presus de toate nu știm cum să o producem în noi și cum să o gestionăm.

Ceea ce este interesant este să observăm că este aproape imposibil să schimbăm un gând, o stare de spirit și o emoție în noi înșine.

Un om obișnuit, prins în repetitivitatea și deficitele excesive, blocat în rutine emoționale, intelectuale și fizice, are două modalități posibile de a lucra pe sine și de a ajuta această condiție: o cale internă și una externă. Ascultarea de muzică bună, lecturi inspiraționale, impresii și sentimente de pozitivitate, vitalitate, schimbarea intenționată a unei atitudini, obiceiuri, comportamente sau efort fizic sau chiar schimbarea unui singur cuvânt din vocabularul personal, produce energie care poate schimba o stare de a fi sau acționează după un anumit curs de gânduri. Acesta este ajutor extern.

Impresiile sunt cea mai mare mâncare pe care o luăm. Tot ceea ce vezi, tot ce auzi, cărțile pe care le citești, oamenii pe care îi întâlnești, intră în tine ca impresii. Autoobservarea este, pentru om, modalitatea de a acționa din interior.

Sursa- https://elio-danna.com/self-observation-is-for-man-the-way-to-act-from-within/

 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...