MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

luni, 9 septembrie 2013

CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII



   Se stie de multa vreme ca, in prima copilarie fiecare isi dezvolta anumite tipare afective. Unii copii, de exemplu, se subapreciaza, in vreme ce altii au o parere sanatoasa despre sine. Unii isi dezvolta tipare emotionale ale nesiguran tei, in vreme ce altii se simt in perfecta siguranta. Unii copii cresc simtindu-se iubiti, doriti, apreciati, in vreme ce altii se simt neiubiti, nedoriti si neapreciati.
   Copii care se simt iubiti de parinti si de semenii lor isi vor dezvolta un limbaj emotional principal al iubirii bazat pe aceasta unica trasatura psihologica si pe modalitatea in care parintii si alte persoane importante din viata lor isi exprima iubirea fata de ei. Ei vor vorbi si vor intelege un anumit limbaj principal al iubirii. S-ar putea, ca ulterior, sa deprinda si alte limbaje secundare, dar cel mai in largul lor se vor simti tot in cel principal. Si copii care nu se simt iubiti de parinti si de semeni isi vor dezvolta, la randul lor, un limbaj principal al iubirii. Insa va fi unul incorect, tot asa cum multi copii invata din punct de vedere gramatical anumite lucruri sau folosesc un vocabular extrem de redus. O programare defectoasa nu inseamna ca ei nu pot deveni buni comunicatori. Dar pentru asta trebuie sa se straduiasca mai mult decat cei care cresc cu un model pozitiv.In mod similar, copii care cresc cu un sentiment al iubirii insuficient dezvoltat se pot simti in final iubiti si pot sa-si comunice iubirea, dar pentru asta trebuie sa se straduiasca mai mult decat cei care au crescut intr-un mediu sanatos si plin de afectiune.

   Rareori sotul si sotia au acelasi limbaj principal al iubirii. Avem tendinta sa ne exprimam in limbajul principal si suntem contrariati atunci cand partenerul nu intelege cee ce-i comunicam. Noi ne exprimam iubirea, dar mesajul nu este receptat, pentru ca o facem intr-un  limbaj strain celuilalt. Odata ce am descoperit cele cinci limbaje esentiale ale iubirii si ne-am inteles propriul limbaj principal, precum si cel al partenerului, vom fi mai eficienti i a ne face cunoscuta dragostea.
   Odata ce identifici si inveti sa vorbesti limbajul principal al iubirii parteneru lui, socotesc ca ai descoperit cheia unei casnicii de lunga durata si pline de afectiune. Nevoia de iubire nu se evapora dupa nunta, dar pentru a o pastra vie, cei mai multi dintre noi vor trebui sa faca efortul de a invata limbajul iubirii celuilalt, care poate fi un limbaj secundar pentru noi. Nu ne putem bizui pe limba noastra materna daca partenerul nu o intelege. Daca dorim ca el/ea sa simta iubirea pe care incercam sa i-o comunicam, trebuie sa ne exprimam in limbajul lui/ei.
   AVERTISMENT: Intelegerea celor cinci limbaje ale iubirii si invatarea limbajului principal al iubirii partenerului pot afecta decisiv comportamentul lui sau al ei. Oamenii se comporta diferit atunci cand rezervorul lor afectiv este plin.

Limbajul nr.1 al iubirii: Cuvintele de incurajare , vorbele bune, cuvintele blande .
   Telul iubirii nu este sa obtii ceea ce doresti ci sa faci ceva spre binele celui pe care il iubesti. Realitatea este ca atunci cand suntem aprobati, suntem si mult mai motivati sa reactionam pozitiv. Complimentele reprezinta doar una dintre caile prin care ne putem aproba partenerul. Cuvantul incurajare inseamna “a inspira curaj “. Cu toti avem zone in care ne simtim nesiguri. Ne lipseste curajul, si aceasta lipsa a curajului ne impiedica sa ducem la bun sfarsit anumite lucruri pe care dorim sa le facem. Potentialul latent din zonele de nesiguranta ale partenerului asteapta vorbele dvs. de incurajare. Incurajarea presupune empatie si o abordare a lumii din perspectiva partenerului. Trebuie sa invatam mai intai ce este important pentru partener. Iubirea inseamna bunatate. Daca dorim sa ne comunicam iubirea verbal, e nevoie sa folosim vorbele bune. Acest lucru se refera la modul in care vorbim. Iubirea cere, dar nu porunceste. Cand ii poruncesti ceva partenerului , tu devii parintele iar celalalt este copilul. In casnicie suntem insa egali, suntem parteneri adulti. Sigur ca nu suntem perfecti, dar suntem parteneri si adulti.

Limbajul nr.2 al iubirii: Timpul acordat
   Aspectul central in ceea ce priveste timpul acordat este ca acesta  asa fie petrecut impreuna . Si nu este suficient sa fim alaturi de cealalta persoana...Impreuna inseamna ca nimic sa nu ne distraga atentia.Timpul petrecut impreuna nu inseamna neaparat ca trebuie sa ne sorbim din ochi unul pe celalalt, ci sa facem ceva impreuna si sa ne acordam unul altuia intreaga noastra atentie. Ca si cuvintele de incurajare, limbajul timpului acordat are mai multe dialecte. Unul dintre cele mai cunoscute ar fi cel al adevaratei conversatii. Prin aceasta intelegem un dialog plin de intelegere,in cadrul caruia doi indivizi isi impartasesc experientele, gandurile, sentimentele si dorintele intr-un context echilibrat si intr-o atmosfera prieteneasca. Cuvintele de incurajare se concentreaza pe ceea ce spunem in timp ce adevarata conversatie se concetreaza asupra celor pe care le auzim.

Limbajul nr.3 al iubirii: Primirea de daruri.
   Fa o lista cu toate darurile de care s-a entuziasmat partenera de-a lungul timpului. Pot fi daruri facute de tine sau de alti membrii familiei sau de prieteni. Nu astepta o ocazie speciala. Daca darurile sunt principalul ei limbaj de iubire, aproape tot ce ii vei darui, va fi considerat expresie a iubirii. Exista si un alt dar- care nu este palpabil, dar care uneori este mai elocvent decat unul ce poate fi pipait. Eu ii spun daruirea sinelui sau daruirea prezentei  in sine. Sa fi acolo cand partenerul are nevoie de tine este extrem de important pentru cel  al carui principalul limbaj de iubire este primirea de daruri. Darurile nu trebuie sa fie costisitoare si nici facute saptamanal. Dar pentru unii valoarea lor nu are nici o legatura cu cea financiara, ci doar cu cea afectiva.

Limbajul nr.4 al iubirii: Serviciile
   Pregatirea mancarurilor, asezatul mesei, spalatul vaselor, datul cu aspiratorul,curatatul prafului, scosul firelor de par din chiuveta, indepartarea petelor de pe oglinda, curatarea parbrizului de ganganii,dusul gunoiului, schimbatul scutecelor copilulu,zugravitul dormitorului,stersul de praf al bibliotecii, pastrarea masinii in starea de functionare, spalarea  sau datul cu aspiratorul prin masina,ordinea in garaj, tunsul ierbii,greblatul frunzelor,plimbatul cainilor,schimbatul nisipului pisicii sunt toate, servicii. Ele presupun grija, planificare,timp,efort si energie. Daca sunt facute in spirit pozitiv,ele devin o expresie reala a iubirii.Cererile directioneaza iubirea, poruncile o stavilesc.

Limbajul nr.5 al iubirii: Mangaierile fizice
   Se stie de multa vreme ca  atingerea fizica este o modalitate de a comunica iubirea afectiva.  Contactul fizic este ,de asemenea, o modalitate foarte eficienta de exprimare a iubirii conjugale. Tinutul de mana, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt, toate,o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii. Pentru unii, atingerea fizica constituie principalul limbaj al iubirii. Fara asta, ei nu se simt iubiti. Astfel, rezervorul  lor afectiv este plin si se simt in siguranta in iubirea partenerului. Mangaierea fizica poate crea sau distruge o relatie. Poate comunica ura sau iubire. In casnicie, mangaierea din dragoste poate lua multe forme. Cum receptorii tactili sunt localizati pe intreg trupul, mangaierea plina de afectiune fata de partener poate fi o expresie a iubirii, indiferent ce partea a corpului ar fi implicata. Asta nu inseamna ca toate mangaierile sunt egale. Unele vor crea mai multa placere partenerului decat altele. Cel mai bun profesor in acest sens este, evident , chiar partenerul. De fapt ceea ce cautati este chiar iubirea partenerului. Acest partener stie mai bine ce inseamna o mangaiere plina de dragoste. Nu insista sa o mangai in felul tau si cand iti convine tie. Invata sa –i inveti dialectul. Partenerul poate descoperi ca unele mangaieri sunt neplacute sau enervante. Daca insisti cu aceste mangaieri, comunici exact opusul iubirii, adica  inseamna ca nu esti sensibil la nevoile partenerului si ca nu-ti pasa de ceea ce percepe ca fiind placut. Nu face greseala de a crede ca mangaierea care iti aduce tie placere, ii va aduce placere si partenerului. Tot ceea ce sunt , exista in trupul meu. Mangaie-mi trupul si ma vei mangaia pe mine. Daca te distantezi de trupul meu, te distantezi de mine si afectiv.
" Cele  cinci limbaje ale iubirii " de Gary Chapman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...