MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

marți, 6 mai 2014

CUM MINTEA POATE VINDECA INIMA

     
CUM  FUNCTIONEAZA SCHEMELE


O legendă povesteşte despre un tanăr care auzise cum că ar exista  un croitor minunat, Zumbach, care face nişte costume ce au darul de a face pe oricine să arate chipeş şi elegant. Într-o zi, tanărul se duce la Zumbach şi îi cere să-i facă şi lui un costum. Aşa că Zumbach îi ia măsurile şi îi spune să se întoarca peste o săptămînă. După o săptămînă, tanărul client vine nerabdător să-şi ia costumul. Foarte ceremonios, Zumbach scoate costumul şi i-l dă tanărului ca să-l probeze. Arăta minunat — cu excepţia faptului că o manecă era mai lungă decît cealaltă, că nasturii nu se potriveau şi că pantalonii erau prea lungi. Cum era de aşteptat, clientul se arătă nemultumit.
Zumbach, profund jignit, spuse cu indignare: „Nu costumul este de vină. De vină e modul în care îl porţi. Dacă îţi îndoi numai puţin cotul stang, mîneca va cădea perfect. Şi dacă te apleci puţin în faţă şi îţi ridici umărul drept, nasturii se potrivesc perfect cu butonierele. Iar dacă îndoi puţin genunchii, vei vedea că pantalonii vin minunat.” Clientul încercă să facă aşa cum i se spune şi — ce să vezi? — costumul îi venea turnat — şi arăta superb!
La fel ca acel costum făcut de Zumbach, schemele ne alterează percepţia şi ne modifică realitatea  pentru a fi în acord cu versiunea deformată  pe care ele o induc. Ele ajung să ne convingă de faptul că versiunea distorsionată este cea corectă. Ele ne spun cine trebuie fim si ce este acceptabil.
Pe scurt, ele ne împiedică să ne manifestăm flexibilitatea, creativitatea, bucuria şi compasiunea care sunt calităţile noastre fireşti, îngrădindu-ne viaţa şi alegand în mod arbitrar în ce fel trebuie să gandim, să simtim, sa reacţionăm. Schemele nu ne oferă decat o singură posibilitate de a privi, simţi şi gandi lucrurile, şi un singur mod, tipic, de a reacţiona faţă de ele. Iar acea reacţie nu confirmă doar ceea ce ne spune schema despre lucruri, ci ne şi limitează în mod drastic opţiunile.
E la fel ca în acele exerciţii în care trebuie să uneşti nouă puncte, situate pe trei linii paralele, folosind doar patru linii drepte, să faci asta fără să ridici creionul de pe hartie.
Atata vreme cat funcţionăm pornind de la presupunerea că nu ne putem abate de la suprafaţa definită de acele puncte, nu avem nici o şansă să găsim o soluţie, căci aceasta presupune ca liniile să depăşească perimetrul în care se găsesc punctele.
La fel se întamplă şi cu schemele: ele ne împiedică să avem o perspectivă mai largă şi să formulăm răspunsuri flexibile.
Ele ne obligă să ne limităm la un unghi de vedere îngust atunci cînd abordăm problemele — sunt ca un costum pentru minte făcut de Zumbach.
Alchimia emoţională presupune o cunoaştere a schemelor — de fapt,seminariile pe care le ţin au scopul de a spori înţelegerea intuitivă , conceptuală a oamenilor cu privire la modul în care funcţionează schemele şi cum pot fi ele abordate — cu alte cuvinte, oferă o cale de autocunoaştere.
Înţelegerea aprofundată a schemelor este primul pas către eliberarea din aceste închisori ale minţii.
T.Bennett Goleman
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...