MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

luni, 26 mai 2014

DESPRE INCREDERE.....

Ce anume sustine existenta acestui sentiment si ce anume îl poate distruge? Cei mai multi oameni, daca sunt întrebati, vor raspunde ca încrederea este importanta în relatiile lor. Uneori este dificil sa transpui în cuvinte ce reprezinta în realitate acest sentiment. De fapt, multe cupluri ar spune probabil ca nu ar putea sa o descrie, dar ca stiu ce înseamna sa o pierzi.
Capacitatea de a avea încredere si de a simti ca acest sentiment este reciproc este o conexiune esentiala în orice relatie - un liant emotional care va ajuta sa va simtiti protejati si in siguranta. In cadrul relatiilor de cuplu are cu atât mai multa importanta. Se prea poate sa aveti un mod propriu de a privi încrederea, dar partenerii unui cuplu împartasesc, de obicei, aceeasi viziune privind importanta acestui sentiment. S-ar putea sa aveti prieteni care sa aiba încredere în partener într-un mod la care nici nu ati putea visa vreodata. Dar punctul dumneavoastra de vedere, unic si personal, este pretios. Viziunea dumneavoastra asupra încrederii este ca un tablou pe care l-ati realizat amândoi pe masura ce relatia s-a maturizat si dezvoltat. In anumite fragmente ale tabloului, imaginea va fi clara. De exemplu, aveti încredere absoluta în el în calitate de tata al copiilor dumneavoastra sau în modul lui de a gestiona resursele financiare ale familiei. Alte parti ale tabloului pot fi mai putin clare. Poate va întrebati daca partenerul dumneavoastra va va fi vesnic credincios sau daca va fi capabil sa pastreze o slujba. In anumite circumstante, o parte a tabloului va fi patata sau alterata de distrugerea sentimentului de încredere. Alteori, un anume eveniment sporeste capacittea dumneavoastra de a avea încredere în partener. Dar, indiferent de ceea ce se întâmpla în cuplu, aceasta pictura va atârna în spatele relatiei, ca un fundal, ajutându-va sa montati cadrul in limitele caruia va raportati unul la celalalt.
Increderea este vitala în aproape oricare element al interactiunii umane. Dar cum stim când este prezenta? Iata câtiva indicatori-cheie, pe care cei mai multi oameni i-ar accepta ca fiind o dovada a încrederii:
1.Încrederea. Promisiunile pot fi formale sau informale. Anumite promisiuni facute în cadrul ceremoniei de casatorie sunt formale, fiind sprijinite de lege si traditii religioase. Promisiunile informale, cum ar fi aceea de a tunde iarba în fiecare sâmbata, pot fi usor încalcate si adesea chiar se întâmpla astfel!
Daca o promisiune este onorata, va creste probabilitatea de a avea încredere si alta data în acea persoana si de a o trata cu mai mare responsabilitate data viitoare.
2. Previzibilitatea. Nu mai este la moda ideea ca previzibilitatea reprezinta un fenomen iesit din comun. Mai mult decât atât, "a fi previzibil" este adesea asociat cu a fi plictisitor si neinteresant. În realitate, este imposibil sa ai un sentiment de încredere fara sa existe un element de previzibilitate. Daca i-ati cerut partenerului sa îmbaieze copilul în fiecare seara de miercuri, deoarece o anumita problema deosebita va solicita prezenta la serviciu în acea zi pâna târtiu, trebuie sa fiti capabilila sa anticipati daca el va actiona în modul solicitat.Daca partenerul va reactiona într-un mod previzibil, uneori îmbaind copilul, alteori lasându-l murdar toata noaptea, sentimentul dumneavoastra de încredere va începe în curând sa se erodeze.
Cu alte cuvinte, daca puteti anticipa ca o persoana va reactiona în acelasi mod de fiecare data când îi solicitati un anumit lucru, puteti începe sa investiti incredere in ea.
3.Onestitatea.In cele mai multe relatii, sinceritatea este cruciala Necinstea si minciuna submineaza însasi esenta adevarului.Nu este întotdeauna usor sa fii onest, dar relatiile bazate pe încredere au nevoie de sinceritate pentru a se consolida.
E posibil sa simtiti ca puteti avea mai multa încredere în cineva care este gata sa va raspunda sincer la o întrebare dificila. Persoana care evita sa va dea un raspuns sau care va linguseste ori va spune doar ceea ce vreti sa auziti va poate oferi un raspuns mai putin dureros, dar se dovedeste în cele din urma lipsita de seriozitate.
4.Loialitatea. Componenta-cheie a încrederii o reprezinta loialitatea, fata de o alta persoana.
5.Angajamentul. În orice cuplu este important ca parteneri sa fie devotati relatiei. Acest lucru este cu atât mai adevarat, cu cât încrederea între parteneri este pe cale sa se dezvolte. Este foarte greu sa ai încredere în cineva care se gândeste vag la viitorul relatiei în care este implicat. Multe cântece de dragoste contin versuri in care iubirea fata de cineva rezista pâna atunci cand “muntii se vor prabusii si stelele vor disparea de pe cer". Aceste sentimente sunt apreciabile, dar angajamentul real presupune mai mult decât sa iubesti pe cineva care vine la micul dejun aratând groaznic sau imediat dupa ce îti spune ca a cheltuit 100 de lire sterline pe o noua pereche de pantaloni!
Cu alte cuvinte, angajamentul reprezinta atasamentul fata de o alta persoana, la bine si la rau si dincolo de obisnuitele suisuri si coborâsuri ale vietii de fiecare zi.
6.Delimitarea granitelor. Imaginati-va relatia voastra ca pe o gradina împrejmuita de un gard. Gardul este construit din lucrurile pe care le considerati amândoi ca fiind importante pentru mentinerea relatiei. Unii oameni au garduri deosebit de înalte. De exemplu, Marion este foarte nefericita deoarece sotul ei se uita dupa, alte femei atunci când ies împreuna. Ideea ei despre încrederea în relatie semnifica faptul ca sotul ei nu ar trebui sa reactioneze astfel.
Altii au garduri joase. De exemplu, Paula accepta faptul ca sotul ei are aventuri amoroase, fiind de acord cu aceasta manifestare atâta timp cât el se întoarce la ea. În ambele cazuri, granitele relatiei au fost trasate si aprobate de partenerii implicati în relatie. Fiecare relatie îsi impune granite. Uneori, acestea sunt clare pentru ambii parteneri, dar de cele mai multe ori nu sunt discutate deschis; granitele pot iesi în evidenta atunci când unul dintre parteneri paseste dincolo de gard. Granitele reprezinta de asemenea, un mixaj de atitudini împartasite, legate de bani, îngrijirea copilului, sex, serviciu si viata de familie - si de credinte unice si personale legate de relatie.
Julia Cole & Relate





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...