MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

luni, 3 iunie 2013

DESPRE SCOPURI IN VIATA - ERVIN LASZLO & STANISLAV GROF & PETER RUSSELL


                                                       
                          

RUSSELL: Ce este cu adevarat important in viata mea? Insasi intrebarea "Ce-mi doresc intr-adevar?"poate constitui un exercitiu profund. Primele raspunsuri care ne vin in minte sunt adesea rezultatul experientei si conditionarii sociale,sau pot fi conditionate de ceea ce consideram posibil.In cazul in care continua sa-si puna aceeasi intrebare, mergand de fiecare data un pic mai in profunzime,vrand sa stie "De ce vreau acel lucru ?", majoritatea oamenilor ajung la o concluzie identica. Toti ne dorim sa ne simtim mai bine, mai impacati, mai liberi de suferinta.Credem ca ne dorim lucruri exterioare- bani, promovare, relatii mai bune, o vacanta - dar toate acestea sunt mijloace folosite pentru atingerea unui alt scop. In cele din urma, toti cautam sa ne imbuna tatim starea constiintei. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la munca pentru a ne cauta pacea interioara. Dar e important sa fim constienti ca munca si banii nu sunt scopuri in sine, ci doar mijloace pentru realizarea unui scop spiritual mult mai profund.
LASZLO: Exista grade de semnificatie in tipul de munca pe care o facem.Nivelul cel mai de jos este acela in care persoana munceste pentru bani- fara a da importanta muncii in sine. Evident ca exista munci care nu au un sens intrinsec. Atunci cand ramai fara serviciu, esti gata sa le accepti si pe acestea, dar speranta este ca in viitor ele sa fie inlocuite de masini, astfel incat oamenii sa nu faca decat acele meserii pline de sens.               
                La al doilea nivel, exista meseriile pe care le facem din placere si interes, ca pe un fel de hobby. Este minunat cand castigi bani dintr-un hobby. Acesta pare a fi cazul ideal, insa nu este nivelul cel mai inalt, pentru ca aceasta munca este de fapt un fel de distractie.   
                La nivelul urmator omul se intreaba daca munca pe care o face e cu adevarat semnificativa. Serveste ea vreunui scop? Duce cu ea la implinirea personala? Sunt fericiti cei care pot afla raspunsul la aceasta intrebare sau pot gasi acel tip de activitate care sa fie distractiva si sa duca in acelasi timp la implinirea unui scop. Bineinteles ca uneori e foarte dificil sa atingi aceste scopuri inalte, iar implinirea nu se poate face decat cu foarte mari sacrificii. Sa-i luam de exemplu pe martiri- nu cred ca se sacrifica gratuit, daca nu sunt convinsi de importanta scopului pe care-l urmaresc. Sau sa-i luam pe marii artisti care locuiesc in mansarde si se sacrifica doar pentru a se implini prin arta. Nivelul la care ajunge fiecare depinde de gradul de ambitie. Toti ar trebui sa trecem de primul nivel, oricat de delasatori am fi. In cazul in care muncesti doar pentru bani, odata munca terminata, intervine uitarea. Inchizi usa biroului sau a magazinului si incepi sa te gandesti cum poti cheltui banii pe care i-ai castigat.
                Cel mai bine e sa combini viata privata si activitatea sociala intr-un fel care sa fie atat de distractiv, cat si semnificativ.Abia atunci poti sa impaci si trupul si sufletul. Este important sa indraznesti sa-ti urmezi chemarea si sa incerci sa realizezi ce-ti doresti in viata.
                 Bineinteles ca exista un element care e prezent in viata majoritatii oamenilor, in special a celor din lumea occidentala, si acesta este scepticismul cu privire la posibilitatea de a ajuta societatea si de a trai in armonie cu natura. Adica parerea ca toata aceasta discutie despre scopuri si intelesuri este doar o iluzie- oamenii de fapt muncesc pentru ca isi doresc bani. De la cel care lucreaza intr-un birou pana la presedintele companiei, toti vor doar sa-si castige existenta- si sa se imbogateasca, daca pot. Acest tip de gandire alunga orice element legat de munca semnificativa si de implinire ce trec dincolo de salariul lunar.
GROF: Aceasta idee ne duce spre intrebarea de ce sunt oamenii atat de atasati de bani. Banii in sine nu ne fac mai fericiti; gramezile de bancnote verzi, metalul auriu sau titlurile bancare nu sunt aducatoare de fericire. Valoarea banilor sta in ce putem cumpara cu ei. Putem cumpara cu ei toate acele lucruri care credem ca ne fac mai fericiti, mai protejati, mai impacati cu noi insine. Totul se reduce la credinta ca tot ce simtim depinde de ce avem, de ceea ce facem sau de tipurile de experiente care ni se ofera. Cu cat avem mai multi bani, cu atat vom fi mai fericiti. Asta credem. De fapt, nu prea exista nicio legatura intre bogatie si fericire.Cunosc oameni bogati care sunt tristi, nesiguri, ingrijorati; si am prieteni care sunt saraci, cu slujbe prost platite, potrivit standardelor occidentale, dar care sunt unii dintre cei mai fericiti, mai amabili si mai iubitori oameni pe care i-am cunoscut vreodata.
LASZLO: Acesti oameni n-au fost acaparati de societatea de consum. Toate acele capcane in care esti atras pentru bani, toate acele stimulente iti spun ca, daca ai bani, poti cumpara lucruri care iti vor da confort, statut social si prestigiu. Cu cat vei avea mai multe lucruri, cu atat vei fi mai bun.  
RUSSEL: Ce este important in cazul revolutiei constiintei despre care vorbim este ca oamenii incep sa se trezeasca si sa recunoasca adevarul ascuns in noi, care spune: "Pot sa aleg ceea ce simt. Nu vreau sa fiu victima circumstantelor". Oamenii au inceput sa-si descopere curajul de a apara acest adevar interior. Cu cat facem mai mult acest lucru, cu atat le transmitem si altora puterea de a apara ceea ce simt a fi adevarat.   Aceasta este trezirea: eliberarea de legaturile care ne fixeaza de lumea materiala.
GROF: Ecuatia standardului material al vietii si al calitatii vietii este falsa. Poti avea o calitate a vietii minunata la un material relativ redus. Poti avea o calitate deosebita a existentei fara multi bani si fara prea mult consum de energie si de resurse. Ai posibilitatea de a-ti alege orice, de la meserie pana la mobila si prieteni. Poti trai intr-un fel simplu, calitativ, sau intr-un mod ostentativ, opulent     
Capitol din "Revolutia constiintei" - E.Laszlo & S. Grof & P.Russell                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...