MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

miercuri, 26 iunie 2013

SANATATEA PRIN AUTOSUGESTIE CONSTIENTA

       

INTREBUINTAREA AUTOSUGESTIEI
LEGILE AUTOSUGESTIEI


   Spuneam ca putem stapani si conduce imaginatia cum stapanim un torent sau un cal salbatic. Este de ajuns pentru aceasta mai intai sa stim ca lucrul-i posibil  (ceea ce mai toata lumea stie) si apoi sa cunoastem calea de realizare.Acest mijloc este foarte simplu; este acela pe care fara sa vrem, fara sa stim, intr-un chip cu totul inconstient, il intrebuintam zilnic de cand suntem pe lume,dar pe care din nenorocire pentru noi, il intrebuntam adeseori rau si in paguba noastra. Acest lucru este autosugestia.
   De obicei, ne autosugestionam in chip inconstient, si ar ajunge sa ne autosugestionam constient, in modul urmator: mai intai sa cantarim bine cu judecata noastra ceea ce trebuie sa ne fie obiect de autosugestie si, dupa cum mintea ne raspunde da sau nu, sa ne repetam de mai multe ori fara sa ne gandim la altceva :
"Cutare lucru se intampla, sau trece, cutare va fi sau nu va fi, etc.,etc."si daca inconstientul primeste aceasta sugestie, daca se autosugestioneaza, vedem lucrul realizandu-se punct cu punct.
   Astfel inteleasa autosugestia nu-i altceva decat hipnotismul asa cum il inteleg si pe care il definesc prin aceste simple cuvinte: influenta imaginatiei asupra fiintei morale si fizice a omului. Daca te convingi singur ca poti face un lucru oarecare, numai sa fie posibil, ai sa-l faci, oricat de greu ar fi. Daca dimpotriva, iti imaginezi ca n-ai sa-l poti face, fie chiar cel mai usor lucru din lume, isi va imposibil sa-l faci si musuroaierele devin  pentru tine munti de netrecut.
   Tot asa , ajunge sa ne gandim ca o durere se duce pentru a simti intr-adevar cum dispare incetul cu incetul si, dimpotriva, este destul sa ne gandim ca ne doare pentru a simti imediat cum vine durerea.
   Daca unii sunt fericiti si altii nenorociti, este pentru ca isi imagineaza ca sunt fericiti sau nenorociti, caci doua persoane puse in aceleasi conditii, ar putea fi una perfect fericita si cealalta de-a dreptul nenorocita.
   Inconstientul nostru este izvorul multora din suferintele noastre, el poate insa sa ne vindece. El poate nu  numai sa dreaga raul pe care l-a facut, dar chiar sa vindece boli reale, atat este de mare actiunea lui asupra organismului.
   Izoleaza-te intr-o odaie, aseaza-te intr-un fotoliu, inchide ochii ca sa inlaturi distractia si gandeste-te cateva minute in chip cu totul exclusiv, ca "cutare lucru este pe cale sa treaca", sau "cutare lucru vine".... .Daca ti-ai facut autosugestia cu tot dinadinsul, adica daca inconstientul si-a insusit ideea ce i-ai oferit, vei fi multumit sa vezi ca ceea ce ai gandit se infaptuieste. Este de retinut in special aspectul acesta, ca ideea autosugestionata are particularitatea de a ramane in noi fara stirea noastra si ca noi nici nu putem sti ca este si lucreaza in noi decat prin efectele pe care le produce. Dar mai ales - si aceasta recomandatie este esentiala - vointa nu trebuie sa se amestece cu imaginatia, daca gandim:  "Vreau sa se intample cutare lucru", si daca imaginatia zice: "Vrei, dar nu va fi.", nu numai ca nu obtii ceea ce ai voit, dar chiar ajungi tocmai la contrariul lucrului dorit.
   Numeroasele experiente facute zilnic, de vreo douazeci de ani si pe care le-am urmarit cu scrupuloasa grija, m-au dus la concluziile urmatoare pe care le-am rezumat sub forma de legi :
   1. Cand vointa este in lupta cu imaginatia , imaginatia invinge, fara nici o exceptie.
   2. In conflictul dintre vointa si imaginatie puterea imaginatiei este in proportie directa cu patratul vointei.
   3. Cand vointa si imaginatia sunt de acord, ele nu se aduna, ci se imultesc intre ele.
   4. Imaginatia poate fi condusa.
(Expresiile "in proportie directa cu patratul vointei "si "se inmultesc" nu sunt strict exacte; sunt intrebuintate numai pentru lamurirea ideii.)
   Dupa cele spuse, s-ar parea ca nimeni n-ar mai trebui sa fie bolnav. Asa este. Orice boala, aproape fara exceptie, poate fi invinsa prin autosugestie, oricat de indrazneata si de necrezut ar putea aparea afirmatia mea: nu spun este intotdeauna invinsa , dar ar putea fi invinsa, ceea ce nu-i totuna.
Fragment din cartea " Stapanirea de sine "- Emile Coue





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...