MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

marți, 6 august 2013

DRUMUL SPRE RELATII INTERUMANE SANATOASE








LABIRINTUL CODEPENDENŢEI 
In general, codependenţa se poate defini ca dependenţă de anumite persoane, comportamente sau obiecte. Codependenţă este nereuşita de a-ţi controla sentimentele, compensată prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenţi, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecărui aspect al vieţii lor.
Codependenţă se poate manifesta ca dependenţă faţă de o altă persoană. In cazul codependenţei interpersonale, persoana afectată este atit de captivată de celălalt, incit sentimentul identităţii personale - al sinelui - este grav diminuat, inăbuşit, aproape eliminat de personalitatea şi problemele celuilalt.
Mai mult, persoanele codependente par a se comporta ca un aspirator care a luat-o razna, absorbind nu numai alte persoane, ci şi substanţe chimice (alcool sau droguri, in primul rind) ori lucruri (bani, miiicare, sexualitate, muncă).Se străduie mereu să-şi umple golul afectiv. Pacienţii noştri au descris această stare in felul următor: „Trec prin viaţă fără nici un ţel şi mă simt de parcă aş fi gaura din mijlocul gogoaşei. Ceva lipseşte inlăuntrul meu.“

Ce poţi spune despre tine? Oare nefericirea ta işi are şi ea rădăcinile in codependenţă? Iar dacă lucrurile stau aşa, ce se poate face pentru a o elimina şi a alina suferinţa?
Există două motive principale pentru a-ţi analiza viaţa si a soluţiona problemele create decodependenţă, dacă există.   
                                                                          
Primul se referă la calitatea propriei tale vieţi, la nevoia de a o face mai bună, mai uşor de controlat şi la evitarea greşelilor majore.                                                                    
Al doilea motiv ii priveşte direct pe copii, atit pe propriii tăi urmaşi, cit şi pe cei care trăiesc in jurul tău. Codependenţa, dacă vă amintiţi, are un impact ce se perpetuează de-a lungul mai multor generaţii. Problemele care apar intr-o generaţie o afectează pe următoarea şi o condamnă pe cea care vine după ea, dacă nu se rupe acest cerc vicios.


 
Cele zece caracteristici fundamentale ale persoanei codependente:

1. Persoana codependentă este dominată de una sau mai multe obsesii.
2. Persoana codependentă este marcată şi suferă din cauza situaţiei problematice din familia in care a crescut.
3. Persoanele afectate de codependentă au un foarte scăzut respect de sine (şi, adesea, demonstrează şi un grad scăzut de maturitate).
4. Codependentul este sigur că fericirea lui depinde de ceilalţi.
5. In schimb, persoana codependentă se simte excesiv de responsabilă pentru ceilalţi.
6. Relaţia dintre codependent şi partenerul lui de viaţă sau altă persoană importantă pentru el este tulburată de o lipsă de echilibru intre dependenţă şi independenţă, cu efecte extrem de nocive.
7. Persoana codependentă este un adevărat maestru al negării şi reprimării.
8. Persoana codependentă işi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenţa şi incearcă adesea să le schimbe.
9. Viaţa persoanei codependente se desfăşoară intre extreme.
10.Persoana codependentă caută in permanenţă ceva despre care crede că ii trebuie sau ii lipseşte in viaţa personală.
 (dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...