MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

luni, 26 august 2013

IMBUNATATIREA RELATIILOR - ROATA RELATIILOR


     "Opusul dependenţei sau codependenţei nu e independenţa.E interdependenţa. Poate că această idee va deveni mai clară, dacă o ilustrăm printr-un model: roata relaţiilor.
Roata relatiilor
     Cel mai important element al roţii este situaţia care face posibilă fericirea unei căsnicii normale, interdependente. Doi oameni stau unul langă altul, aproape, dar avand suficient spaţiu intre ei spre a putea face loc lui Dumnezeu. De asemenea, creşterea şi schimbarea benefică au şi ele loc de desfăşurare.La rindul ei, scala pe care se poate măsura raportul dintre dependenţă şi independenţă este in echilibru.
Pe măsură ce ne rotim in direcţia acelor de ceasornic, mişcarea ne duce spre nivelurile de independenţă. Cu cit mergem mai departe, cu atat mai adanc pătrundem in sfera atitudinilor de independenţă. Mişcarea inversă a  acelor de ceasornic semnalează o exagerată dependenţă in cadrul relaţiilor. Nici una din aceste direcţii nu are o influenţă pozitivă asupra căsniciei.

     Prima staţie pe ruta inversă acelor de ceasornic poate fi numită simplu „dependenţă“ sau „o relaţie de dependenţă“, intrucat este vorba despre faptul că o anumită persoană incepe să se sprijine exclusiv pe alta. Dependenţa poate fi cauzată de accidente - unul dintre parteneri se imbolnăveşte grav, sau suferă un accident care-l transformă intr-o persoană cu handicap. Cateodată se ajunge la dependenţă numai şi numai din lene sau din obişnuinţă; „lasă că face George“. Se poate totodată ca anumite autorităţi să influenţeze cuplul, afirmand că soţia trebuie să fie supusă, depinzand de toanele sau de voinţa soţului ei. Mult mai rar se intamplă ca soţul să renunţe la independenţă in favoarea soţiei. Dacă adăugăm imaginii precedente dependenţa de substanţe chimice, cuplul evoluează aproape inevitabil in direcţia inversă acelor de ceasornic, pe măsură ce partenerul dependent se sprijină tot mai mult pe celălalt.
Indiferent de impulsul declanşator, indiferent de cat ar fi el de neintenţionat sau intamplător, ambii parteneri sunt supuşi marelui risc de a aluneca spre un nivel inferior, acela al codependenţei .

Contracararea tendinţelor de intrare în codependenţă
   In legăturile sănătoase, cuplul işi va găsi drumul inapoi spre punctul de sus. De exemplu, un asociat de la clinica noastră a suferit un atac de cord şi a căzut la pat pentru mai multe luni. Ron a ajuns să depindă de soţia lui, care a preluat numeroase activităţi sau funcţii considerate a fi prerogativele lui incă de la inceputul căsniciei. Dintr-o dată, ea a trebuit să administreze finanţele familiei. A dus maşina la reparat! S-a ocupat de instalaţia de scurgere blocată, pentru că el nu mai putea fizic să stea in poziţia din care să ajungă la trapa ce trebuia unsă.
De indată ce a fost in stare (şi, sincer vorbind, uneori incă inainte de a fi realmente in stare - niciodată nu a stat prea bine cu răbdarea) Ron şi-a reluat activitatea normală puţin cate puţin. A preluat unele din treburile casnice de care se ocupase numai ea, impărţind astfel munca pe jumătate, chiar dacă „jumătăţile“ ce reveneau fiecăruia nu mai erau ca in trecut. Deşi sănătatea lui şubredă l-a impiedicat să refacă relaţia exact aşa cum fusese inainte, echilibrul general a fost restabilit.
Deplasandu-se voit in sensul acelor de ceasornic ale independenţei, fizic, dar şi mental şi afectiv, Ron a readus relaţia in punctul cel mai important al roţii.
Ce se intimplă in cazul in care dependenţa se accentuează şi cuplul alunecă in sensul opus acelor de ceasornic, tot mai jos? Partenerul dependent se sprijină tot mai mult pe celălalt. Partenerul „puternic“ incepe şi el să se sprijine pe celălalt la modul inconştient. Fiecare are nevoie de celălalt ca suport. Au ajuns in postura de a forma o structură se sprijin de tip „A”, pe care noi am numit-o codependenţă. Ambii sunt periculos de lipsiţi de echilibru.

Relaţia bazată pe independenţă
   In strădania sa de a scăpa de dependenţa impusă de mişcarea in sensul invers acelor de ceasornic, mişcarea de emancipare a femeii s-a năpustit in direcţia opusă. Deplasarea in sensul acelor de ceasornic implică insă tot atit de multe riscuri ca şi cea in sens contrar .
 „Cumva ne-am indepărtat ...”
 „Eu sunt eu, el este el şi deodată nu mai există nici un noi.”
 „ Nu ne mai cunoaştem unul pe celălalt. Trăim in lumi separate, care par a nu se supra pune niciodată.”
Pe măsură ce cuplul se deplasează tot mai departe in direcţia respectivă, sentimentul de instrăinare se adinceşte. La o distanţă suficient de mare, instrăinarea se transformă in antagonism şi alienare. Căsnicia nu se imbogăţeşte, nu creşte defel din această diversitate care separă. De obicei, majoritatea diferenţelor există de la bun inceput. Independenţa a fost atit de supraevaluată, incit diferenţele devin scuze, pretexte, chiar arme cu care cei doi se atacă unul pe altul.
Pacienţii care examinează roata vor conchide. „Da, inţeleg. Ăştia suntem noi. Da.“ Dar ei sunt adesea şocaţi să vadă ce se petrece in partea inferioară a roţii, la extrema opusă a echilibrului normal.
Atit codependena cit şi independenţa greşită pot sfarşi intr-o codependenţă malignă. Intr-o codependenţă cu evoluţie galopantă.
Bietul nostru cuplu, instrăinat şi nesigur, se găseşte acum la o răscruce de drumuri. Şi, cu toate acestea, cei doi sunt inexorabil legaţi. Liniile vieţilor lor se răsucesc, se intreţes, poate chiar se acoperă unele pe altele, dar nu se ating cu adevărat niciodată. Există antagonisme copleşitoare. Este un sentiment puternic de captivitate. Dar, mai ales, in acest moment iese la suprafaţă multă, multă manie. Intotdeauna.

Deplasarea simultană în ambele direcţii
   Roata ilustrează in special cum funcţionează simultan codependenţă şi independenţa. Un exemplu excelent este cel reprezentat de dependenţa de muncă, şi un caz clasic este Tom Chambers.
El este agent imobiliar, o slujbă nu tocmai uşoară nici in cele mai bune circumstanţe. In perioada de apogeu a bolii lui, ţi-ar fi arătat orice casă voiai să vezi, la orice oră din zi şi din noapte. Dacă preferai să tratezi afacerea in timpul prinzului, şi-ar fi scos cartea de credit şi te-ar fi invitat la masă.
Dacă aveai timp să te intilneşti cu el numai dimineaţa, ar fi incheiat afacerea la micul dejun. In timpul săptămanii, la sfirşit de săptămană, el era tot timpul gata să facă afaceri. Al doilea BMW al familiei l-a plătit cu bani gheaţă. In tot acest timp, Judith şi-a asumat o cantitate disproporţionată de treburi casnice, care la urma urmei erau la fel de bine şi responsabilitatea lui, cum ar fi timpul petrecut cu copiii. Ea se ocupa de toate chestiunile mărunte şi obositoare legate de casă, intreţinerea maşinii, tot ceea ce privea modul lor de viaţă. El n-ar fi reuşit să dea atata timp şi energie muncii dacă ea n-ar fi preluat toate celelalte probleme ale vieţii lui - totul, de la mersul la spălătorie pană la verificarea facturilor să nu cumva să rămină vreuna neplătită. Ea scria şi bileţele de mulţumire pentru părinţii lui cind ii trimiteauacadouri. Cu toate acestea, era extrem de dependentă de el in ceea ce priveşte banii şi poziţia socială de care se bucura. Cei doi erau complet dependenţi unul de celălalt.
După un timp, au inceput să ducă fiecare o viaţă aproape complet separată. El nu mai făcea parte din lumea ei gospodărească. Iar ea cu siguranţă că n-avea ce căuta in lumea afacerilor lui. Pe cit de dependenţi erau unul de altul in anumite privinţe, pe atit de puţin se suprapuneau sferele lor de existenţă. Pe măsură ce toţi ceilalţi factori se aglomerau in vieţile lor, s-au indepărtat tot mai mult, fiind incapabili afectiv de a mai fi alături unul de celălalt. In special Judith simţea o furie puternică din cauza faptului că Tom o neglija şi se indepărtase afectiv de ea. Distanţarea şi alienarea au degenerat in ostilitate deschisă. Ostilitatea şi furia au generat certuri gălăgioase şi invinuiri reciproce.
Tom şi Judith coboraseră simultan pe ambele faţete ale roţii relaţiilor, ceea ce este tipic pentru cuplurile in care unul sau ambii parteneri suferă de o dependenţă oarecare.
Nu intotdeauna cuplurile alunecă evident spre partea inferioară a roţii. Partenerii se pot deplasa in sensul acelor de ceasornic pentru a sfarşi in cele din urmă prin a se desprinde de roata comună, pierzindu-se in propriul lor univers. Legătura se rupe. Sau pot găsi un fel de echilibru chiar şi aşa, suspendaţi fiind, trăind fiecare viaţa lui intr-o disperare tăcută, incercand să supravieţuiască intr-un fel pină la moarte."
"LABIRINTUL CODEPENDENŢEI" - dr. Robert Hemfelt dr. Frank Minirth dr. Paul Meier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...