MarYa GhiTa

Fotografia mea
Motto.. Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain. Abia am timp sa ma mir ca exist, dar ma bucur intotdeauna ca sunt. Nu ma realizez deplin niciodata, pentru ca am o idee din ce in ce mai buna despre viata. Ma cutremura diferenta dintre mine si firul ierbii, dintre mine si lei, dintre mine si insulele de lumina ale stelelor. Dintre mine si numere, bunaoara intre mine si 2, intre mine si 3. Iau in serios iarba, iau in serios leii, miscarile aproape perfecte ale cerului... Nichita Stanescu

duminică, 31 ianuarie 2016

OBSESIA




"1. Obsesia ca semnal psihic apare atunci când a avut loc o schimbare a sistemului iar noi întârziem să ne adaptăm acesteia (să refacem dizarmoniile pe care aceasta le-a produs).

2. Ca semnal psihic, obsesia apare deci ca o formă de manifestare a suferinţei psihice (fiind o suferinţă psihică repetată – care creşte în intensitate cu fiecare repetare) şi ne este transmisă de supraconştient pentru a ne indica că în acel moment menţinem în psihic raţionamente greşite (aşteptări false), care ne împiedică să ne adaptăm optim şi rapid unei schimbări ce a afectat armonia sistemului propriu.

3. Acest semnal se declanşează în momentul când intrăm în contact cu un stimul nou şi nu reuşim nicicum să ne adaptăm lui.

4. Pentru a face o comparaţie elocventă, e ca şi cum cineva ar aduce un dulap mare şi l-ar pune în mijlocul camerei unde stăm, astfel că începând cu prima dată când luăm contact cu această schimbare, dacă nu ne adaptăm optim ei (de exemplu prin punerea dulapului într-un colţ sau prin scoaterea lui afară) refăcând ordinea şi armonia din cameră, o să fim “obsedaţi” de acest dulap – de fiecare dată când vrem să facem ceva în casă ne vom împiedica de el.

5. Obsesia deci apare ca repetare a unui semnal de alarmă în mod continuu, până când stimulul care l-a declanşat – elementul perturbator al armoniei unui sistem – este împiedicat să se mai manifeste.

6. Prin urmare obsesia, ca stare de alarmă, dispare doar când armonia sistemului este refăcută (dulapul “este pus la locul lui”)."
"Etica Armoniei - Radu Lucian Alexandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

”BINE AI VENIT,O NOUĂ ZI!        OFERĂ-MI NOROC!           TRANSFORMĂ MINUTELE TALE               ÎN CEASURI LUNGI ȘI FERICITE!             ...